Papryki faszerowane na koniec postu

Udało się 42/42/1. Dotrwałam do końca sześciotygodniowego postu! Dzisiaj ostatni dzień, a od jutra testuję przepisy na wychodzenie.

Nie będę się dzisiaj rozpisywać o wszystkich pozytywnych skutkach które odczułam na diecie warzywno-owocowej.

Dla ciekawych powiem tylko, że schudłam przez ten czas ok. 9 kilogramów. Startowałam z wagą 60,3 kg przy 160 cm wzrostu, a kończę z wagą 51,5 kg czyli moją wagą idealną.

W związku z tym, że moja waga nie pozostawia wiele do życzenia (poza tym, żeby zechciała utrzymać się na tym poziomie), zdecydowałam się na wychodzenie starą metodą, o której więcej napiszę niebawem.

Wczoraj, na dzisiejsze pożegnanie postu oraz dla męża który ma przed sobą jeszcze trzy tygodnie samych warzyw i owoców przygotowałam faszerowane papryki.

Nadzienie powstało z mieszanki warzyw które akurat miałam w lodówce. Jestem pewna, że możesz je dowolnie modyfikować.

POSTNE PAPRYKI FASZEROWANE WARZYWAMI

  • 4 nieduże papryki
  • 1 butelka przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów)
  • 1 czerwona papryka
  • 5 marchewek
  • 1/2 małego selera
  • 2 cukinie (u mnie była 1 zielona i 1 żółta)
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • wędzona papryka
  • słodka papryka
Bakłażana i dymki ostatecznie nie wykorzystałam do farszu

Do woka lub sporego garnka wlej przecier pomidorowy i zacznij podgrzewać na średnim ogniu.

Jedną paprykę pokrój w drobną kostkę i umieść w woku.

Zetrzyj marchewkę, selera i cukinię na dużych oczkach i dodaj do papryki i pomidorów.

Posiekaj cebulę w drobną kostkę, dodaj do warzyw. Dodaj około pół łyżeczki soli, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5-7 minut, aż warzywa puszczą wodę.

Posiekaj pietruszkę i czosnek. Odkryj woka, dodaj pietruszkę i czosnek do warzyw i zmniejsz ogień. Dodaj przyprawy do smaku (ja dodałam 3 łyżeczki ziół oraz po jednej łyżeczce obu papryk). Jeśli lubisz możesz dodać także trochę ostrej papryki.

Duś warzywa na małym ogniu, często mieszając aż do całkowitego odparowania wody.

Pora nadziewać…

Z pozostałych 4 papryk odkrój górną część z ogonkiem (kapelusz 😉 ). Usuń gniazda nasienne, wypełnij papryki nadzieniem i przykryj kapeluszami.

Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub żeliwnym garnku. Jeśli nie masz nic odpowiedniego możesz przykryć je z wierzchu folią aluminiową – w miarę możliwości tak, aby folia nie stykała się z jedzeniem.

Wstaw naczynie do piecyka nagrzanego do 180 st. C. i piecz przez 30 minut lub do momentu kiedy papryki będą miękkie. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Zanim wyjmiesz papryki z naczynia żaroodpornego, poczekaj aż chwilę wystygną.
Papryki faszerowane

Related Posts

Co pić w czasie postu?

Co pić w czasie postu?

Czy w czasie postu wolno pić kawę? To prawdopodobnie jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród świeżo upieczonych adeptów diety warzywno-owocowej.

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

ak to możliwe, że posty lecznicze, oparte w przypadku diety warzywno-owocowej na najzdrowszej, roślinnej żywność, opisane w licznych publikacjach medycznych i praktykowane od wieków budzą tyle kontrowersji?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *