Koreańska sałatka odchudzająca z wodorostów wakame

Czy wiesz, że wodorosty wakame to jedno z bardziej popularnych warzyw w wielu kuchniach azjatyckich? Od pewnego czasie zyskują popularność również na polskich talerzach. Algi wakame podbijają nasze serca i bardzo dobrze, ponieważ korzystnie wpływają na nasze zdrowie i obfitują w składniki odżywcze.

Wodorosty wakame są uważane są za tzw. superfood gdyż korzystnie wpływają na zdrowie – zawierają  kwasy tłuszczowe omega 3, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz moc witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5 i B9).

Wolno je spożywać w czasie postu. Są niskokaloryczne – w 100 g, czyli mniej więcej 5 łyżkach stołowych wodorostów, znajduje się tylko 45 kcal, w tym około 3% białka, 1% tłuszczu oraz 9 % węglowodanów. Doskonale sprawdzą się w zastępstwie makaronu w zupach jarzynowych, jako dodatek do sałatek a nawet składnik farszu np. do papryki czy patisona.

sałatka wakame
Odchudzająca sałatka z glonów wakame

Algi wakame stanowią jeden z bardziej popularnych składników japońskich, koreańskich i chińskich potraw. Nie tylko świetnie zaspokajają głód, ale również skutecznie pomagają spalić tkankę tłuszczową.

Warto włączyć je do diety odchudzającej nie tylko dlatego, że są niskokaloryczne. Swój brązowawy kolor zawdzięczają barwnikowi zwanemu fukoksantyna, który hamuje akumulację tłuszczu w komórkach i stymuluje ich utlenianie.

Ponadto, dzięki dużej zawartości jodu oraz magnezu, regularne spożywanie wakme wspiera samoregulację układu hormonalnego, pozytywnie oddziałuje na pracę tarczycy oraz regenerację komórek.

Przepis na odchudzającą sałatkę z glonów wakame

  • 30 g suszonych wodorostów wakame
  • 1 marchewka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  oleju sezamowego
wakame i marchewka
marynowana marchewka

W niedużym naczyniu zmieszaj ocet ryżowy z miodem lub syropem z agawy. Marchewkę pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizatora. Umieść paski marchewki w zalewie octowej i wymieszaj. Odstaw do lodówki na conajmiej pół godziny.

wakame

Glony umieść w sporej misce i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut aby nabrały objętości i zmiękły. Po tym czasie odcedź je na sitku, odciśnij z reszty wody i przełóż do miski.

Sezam upraż przez chwilę na suchej patelni.

sezam

Do wodorostów dodaj marchew wraz z zalewą, imbir starty na drobnej tarce, sezam, sos sojowy oraz olej sezamowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na conajmniej godzinę, żeby smaki się ze sobą połączyły.

sałatka wakame
sałatka wakame

Najbardziej lubię jeść tę sałatkę w zestawie z brokułami podgotowanymi na parze oraz kimchi. Niestety możesz ją jeść dopiero w czasie wychodzenia z postu – nie udało mi się w wersji postnej dobrze jej doprawić więc jeśli akurat pościsz, dorzuć wakame do zupy jarzynowej lub innej sałatki.


Related Posts

Jak zrobić zdrowe chipsy z jarmużu?

Jak zrobić zdrowe chipsy z jarmużu?

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję przekąski , która niezdrowa jest tylko z nazwy. Chipsy z jarmużu, bo o nich mowa…

Przepis na frytki z dyni które zjesz na diecie dr Dąbrowskiej

Przepis na frytki z dyni które zjesz na diecie dr Dąbrowskiej

Kiedy kiszonki wychodzą mi już bokiem, odrzuca mnie od cukinii i płakać mi się chce na widok marchwi, ratuję się pieczonymi, ziołowymi frytkami z dyni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *