Jak zrobić zakwas z buraków do picia? Przepis i wskazówki.

Muszę Ci się przyznać, że do niedawna nie myślałam nawet, że zajmę się chociażby kiszeniem ogórków, że nie wspomnę o burakach. Kiedy dowiedziałam się, że w czasie postu zalecane jest picie zakwasu z buraków, pytanie jakie nasunęło mi się w pierwszej kolejności brzmiało „gdzie ten zakwas kupię” a nie „jak go zrobić”.

Przez 6 tygodni postu wypróbowałam wiele zakwasów buraczanych dostępnych w supermarketach i sklepach ekologicznych a nawet na eko bazarku. Jednak najlepszy jaki przyszło mi pić, ukiszony został prze mamę mojej koleżanki. Bogatsza o to doświadczenie i z pełną głową wskazówek, zakupiłam eko buraki. Miałam pewne obawy, ponieważ nie raz widziałam w sieci jak niewprawne kiszenie buraków kończyło się wraz z pojawieniem się w słoiku kożucha z pleśni.

Moje obawy były na szczęście bezpodstawne. Efekt przerósł natomiast moje najśmielsze oczekiwania.

półprodukty na zakwas

Zakwas z buraków – najlepszy przepis

  • 1 kg czerwonych buraków (ekologicznych lub z własnego ogródka)
  • 1/2 selera
  • 2 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki soli himalajskiej

Naszykuj naczynia w których będziesz przygotowywać zakwas. U mnie są do zwykłe słoiki, ale świetnie sprawdzi się również tradycyjny kamionkowy garnek. Przelej naczynia i pokrywki wrzącą wodą.

Buraki i selera obierz ze skórki i pokrój na grube plastry lub spore kawałki. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

krojone buraki
zakwas z buraków

W słoikach układaj naprzemiennie buraki, i seler z czosnkiem i przyprawami. Zalej wodą wymieszaną z solą (na 1 litr wody – 1 łyżka soli). Ważne, żeby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody.

Dygresja: Ja korzystając z podpowiedzi buraczanej specjalistki wyszorowałam kamienie które moje dzieci przywiozły z wakacji, wyparzyłam i przycisnęłam nimi niesforne buraki, które nie miały ochoty leżeć na dnie.

zakwas z buraków
zakwas z buraków
zakwas z buraków
Pod naporem kamieni wszystkie buraki leżą grzecznie na dnie słoików.

Słoiki przykryj pokrywkami, ale nie zakręcaj. Jeśli robisz zakwas w kamionkowym garnku, przykryj wierzch talerzykiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Nie mieszaj, nie zbieraj piany, nie macaj…

Gotowy, ukiszony zakwas z buraków przestaje się pienić i ma charakterystyczny, kwaskowaty zapach i smak. Należy go przecedzić przez gęste sitko i przelać do czystych, wyparzonych słoików lub butelek . Możesz przechowywać go w lodówce przez dwa tygodnie.

zakwas z buraków
Po trzech dniach kiszenia zakwas nadal się pieni, co oznacza, że proces fermentacji trwa.
zakwas z buraków
Po pięciu dniach zakwas z buraków jest gotowy. Został przecedzony i może być przechowywany w lodówce.
zakwas z buraków
Twoje zdrowie!

Postna sałatka z kiszonych buraków

Jeśli tak jak ja nie lubisz wyrzucać jedzenia, nie zapomnij o burakach! Z kiszonych buraków przygotujesz pyszną sałatkę. Zetrzyj buraki na tarce, dodaj utarte jabłko, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dopraw jeśli potrzeba solą, pieprzem i sokiem z cytryny (a po zakończeniu postu także oliwą z oliwek). Smakuje wybornie w towarzystwie pieczonego kalafiora albo frytek z kalarepy.

Ważne wskazówki

  1. Kup warzywa ekologiczne lub użyj tych z własnego ogródka – pestycydy mogą zaburzyć proces fermentacji i zakwas nie wyjdzie.
  2. Wyparz wrzątkiem naczynia w których będziesz robiła zakwas z buraków.
  3. Do zrobienia zalewy użyj przegotowanej, przestudzonej wody.
  4. Przykryj naczynie w którym kiszą się buraki, ale nie zakręcaj (zabezpiecz przed osadzaniem się kurzu czy kontaktem z owadami).
  5. Nie mieszaj, nie zbieraj piany, nie wkładaj palców… Jeśli coś wypłynie na powierzchnię np. widoczny na zdjęciu powyżej kawałek selera, możesz wyjąć go wyparzoną łyżeczką i żeby nie spleśniał.
  6. Do kolejnego zakwasu dodaj odrobinę poprzedniego jako starter, aby przyspieszyć kiszenie.
  7. Gotowy zakwas z buraków przechowuj w lodówce.

Related Posts

Co pić w czasie postu?

Co pić w czasie postu?

Czy w czasie postu wolno pić kawę? To prawdopodobnie jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród świeżo upieczonych adeptów diety warzywno-owocowej.

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

ak to możliwe, że posty lecznicze, oparte w przypadku diety warzywno-owocowej na najzdrowszej, roślinnej żywność, opisane w licznych publikacjach medycznych i praktykowane od wieków budzą tyle kontrowersji?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *