Jak zrobić zdrowe chipsy z jarmużu?

Czy byłaś kiedyś w takiej sytuacji, że bardzo, bardzo głodna sięgałaś po zdrową przekąskę, tymczasem po szybkim zerknięciu na etykietę stanęła Ci ona w gardle? 

Na rynku mnóstwo jest produktów „zdrowych” tylko z nazwy. Producenci prześcigają się w wymyślaniu im sprytnych nazw: fit, bez glutenu, bez konserwantów… oczywiście jak coś się składa z samego cukru to ani glutenu nie ma, ani nie potrzebuje konserwantów. Warto zawsze czytać skład.

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję przekąski z którą jest dokładnie na odwrót. Niezdrowa jest tylko z nazwy, natomiast w składzie samo zdrowie. Co więcej w tej wersji może być spożywana w czasie postu. 

Lekkie i chrupiące chipsy jarmużowe

Mam na myśli oczywiście CHIPSY Z JARMUŻU

Aby je przygotować potrzebujesz: 

  • dwie garście liści jarmużu 
  • sól himalajską lub kłodawską
  • ulubione przyprawy (curry, wędzona papryka, oregano…)

Z liści jarmużu powycinaj twarde ogonki. Umyj dokładnie i w razie potrzeby pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. 

Jarmuż
Jarmuż

Do miseczki wlej 1-2 łyżki wody i wymieszaj z przyprawami. Umieść w miseczce jarmuż i dokładnie wymieszaj tak, żeby przyprawy okleiły listki. 

Nagrzej piekarnik do 150 stopni (lub troche mniej jesli z termoobiegiem). 

Jarmuż rozłóż na papierze pergaminowym, tak żeby liście nie zachodziły na siebie. Posól delikatnie każdy kawałek. 

Jarmuż

Wstaw do piekarnika na 5 minut lub nieco dłużej (do uzyskania chrupkości). Podawaj jako przekąska, dodatek do zup, sałatek lub w dowolny inny sposób. 

Chipsy z jarmużu

I koniecznie daj mi znać czy Ci smakowały

Zupa dyniowa z chipsami z jarmużu
Ja lubię je w charakterze zdrowej przekąski a także w towarzystwie zupy dyniowej

Related Posts

Co pić w czasie postu?

Co pić w czasie postu?

Czy w czasie postu wolno pić kawę? To prawdopodobnie jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród świeżo upieczonych adeptów diety warzywno-owocowej.

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

5 mitów na temat postu dr Dąbrowskiej które pora obalić

ak to możliwe, że posty lecznicze, oparte w przypadku diety warzywno-owocowej na najzdrowszej, roślinnej żywność, opisane w licznych publikacjach medycznych i praktykowane od wieków budzą tyle kontrowersji?



2 thoughts on “Jak zrobić zdrowe chipsy z jarmużu?”

  • Robiłam takie chipsy ale w wersji z odrobiną oliwy (bo nie na poście) i mam parę uwag. Po pierwsze – nienawidzę jarmużu, a to było pyszne. Po drugie – chipsy bardzo szybko „łapią” znowu wodę i robią się gumowate, więc jeśli chce się przechować dłużej niż kilka godzin, trzeba włożyć do bardzo szczelnego pojemnika. Po trzecie – jak się chipsy zrobią gumowate, to są okropne (przypominam – nie znoszę jarmużu). Po czwarte- ostrożnie z przyprawami i solą – po wysuszeniu w piekarniku smaki robią się intensywniejsze. Choć dla mnie ta intensywność przypraw była zbawienna, bo nie znoszę jarmużu :))

    • To prawda, że chipsy szybko łapią wilgoć i nawet jako miłośniczka jarmużu stwierdzam, że są wtedy paskudne 😉 Na szczęście są na tyle smaczne, że mała szansa żeby poleżały tak długo. Dzięki za wszystkie cenne uwagi <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *